Talie : Mare
Tara de origine : Rusia
Culori : Gri in diverse nuante, cu "ape" care sunt, de obicei, in tonuri mai deschise sau aproape roscate. De asemenea coloritul de baza poate fi roscat-ruginiu, culoarea spicului de grau, bej-galbui, pamantiu, alb.
Inaltime : Masculi minim 65 cm , femele minim 62 cm
Greutate : 50-80 kg
Durata :
Boli : Torsiunea de stomac, displazia de sold, maladia cotului
Temperament : In ceea ce priveste comportamentul, este neincrezator fata de persoanele straine, pe care chiar le ataca feroce. In plus, este rezistent, nepretentios, se adapteaza la conditiile climaterici variate, astfel incat e utilizat in aproape toate regiunile fostei Uniuni Sovietice.
Caine activ, cu psihic puternic, echilibrat si calm. Instinct de aparare puternic dezvoltat, ferocitatea si neincrederea lui fata de straini sunt caracteristici.
Caracteristici:
Caine de talie media spre mare, cu o constructie aproape masiva, robust, chiar masiv, cu musculatura bine dezoltata si o statura masiva. Indice deformat: lungimea corpului x 100 / impartimea la greaban = 102 - 108.
Principalele zone unde se afla efective importante de Ciobanesti Caucazieni sunt Giorgia, Armenia, Azerbaigjan, republicile autohtone, Kabardino - Balkaria, Daghestan si Kalmukia, zonele de stepa din Caucazul de Nord si imprejurimile regiunilor Astrakhan.
In Transcaucazia, tipul constitutional este mai masiv, in timp ce regiunile de stepa Ciobanestii Caucazieni sunt ceva mai usori, inalti pe picioare si, deseori, au parul mai scurt.
Are mers degajat cu pas regulat. Alura caracteristica este trapul scurt care la viteza mai mare de deplasare se transforma de obicei intr-un galop oarecum greoi. In miscare membrele trebuie sa se miste in planuri verticale, cu doar o usoara acoperire a posterioarelor de linie mediana. Articulatiile membrelor luceraza usor, fara rigiditate. In miscare, spatele si zona renala sunt elastice. La trap crupa si greabanul trebuie sa se afle pe acelasi nivel.
Parul de acoperire are firul drept si gros, subparul este foarte abundent si are o culoare mai deschisa. Pe cap si pe fata anterioara a membrelor, parul este bine culcat pe piele si mai scurt. In functie de par se distinct trei tipuri ale Ciobanescului Caucazian:
Cu par lung : parul de acoperire este mai lung, formand un guler abundent pe gat si franjuri si pantaloni pe fetele posterioare ale membrelor. Coada este acoperita uniform cu par des si destul de lung care-i confera aspectul stufos caracteristic.
Cu par scurt: blana deasa, relativ scurta fara sa formeze guler, franjuri, pantaloni si panas.
Par intermediar: par de acoperire lung dar care nu formeaza guler, franjuri, pantaloni si panas.
Dimorfism sexual bine accentuat. Masculii sunt mai puternici si mai masivi, femelele au talia ceva mai mica si o constitutie mai usoara.
Origine:
Ca si in cazul multor rase, absenta unor documente privnd originea Ciobanescului Caucazian lasa loc liber speculatiilor de tot felul. Chinologii occidentali avanseaza ipoteza ca pentru a se obtine aceasta rasa, s-a recurs la incrusisarea unor Mastiffi cu caini nordici de turma de tip Spitz.
|